21 Tips Microsoft Power Point – tip 19

21 Tips Microsoft Power Point – tip 19

Tip ke 19, gunakan animasi untuk menggambarkan isi kandungan anda.
Semasa anda membuat presentation, lebih separuh daripada penonton anda ialah cenderung kepada visual dan auditori. Maksudnya, mereka suka lihat dan dengar. Anda akan dapat menarik perhatian mereka dengan lebih baik jika anda gunakan animasi yang mungkin melibatkan penggunaan bunyi juga. Tetapi pastikan ia tidak bercanggah dengan tip 2 dan 3.
Saya berikan contoh. Dalam program saya, saya selalu ceritakan kisah seorang saintis dan seekor kutu di mana saintis ini mahu melatih kutu ini untuk melompat tidak lebih daripada satu balang kaca. Selama ini saya hanya bercerita mengenai kisah ini. Namun, setelah saya pelajari sedikit asas membuat animasi menggunakan macromedia fireworks, saya buat sedikit animasi menunjukkan bagaimana kutu itu melompat keluar daripada balang kaca. Hasilnya, saya dapat menceritakan kisah ini dengan lebih baik.
Saya faham jika anda kata anda tidak pandai membuat animasi. Jangan risau, Anda mungkin boleh dapatkan khidmat sesiapa atau anda boleh gunakan mana-mana animasi sedia ada yang sesuai dengan presentation anda. Apa-apa pun, jangan mengalah sebelum mencuba.
Selain daripada animasi, klip video juga sangat menarik untuk digunakan. Saya selalu gunakan klip video untuk menerangkan mesej saya. Anda boleh cari klip-klip video yang sesuai atau kelakar dengan menaip ‘funny videos’ di enjin pencari. Cuma, anda perlu berhati-hati supaya tidak menunjukkan klip video yang tidak sesuai. Tidak semua klip video yang sesuai digunakan. Dalam simpanan saya, ada lebih 400 video klip. Namun, cuma ada lebih kurang 20 sahaja klip video yang sesuai untuk presentation saya. Jadi, perlu sabar semasa mencari klip video yang sesuai.
Kesimpulannya, fikirkan bagaimana anda boleh menggunakan animasi untuk menerangkan dengan lebih jelas tentang mesej anda.
Selamat mencuba. 🙂

No Comments

Leave a Comment