21 Tips Microsoft PowerPoint – tip 8.1

21 Tips Microsoft PowerPoint – tip 8.1

Apabila anda membuat design latar belakang di master slide, setiap kali anda klik untuk keluarkan slide baru, design yang anda gunakan di master slide ini akan keluar. Jadi, anda perlu fikirkan latar belakang yang sesuai untuk presentation anda. Ada beberapa tips untuk rekaan atau design untuk master slide anda.

  • Gunakan warna yang menyerlahkan tulisan anda. Anda boleh gunakan kombinasi warna terang seperti merah atau biru dengan warna yang lembut seperti warna kuning atau biru muda. Anda lihat dan cuba sendiri kombinasi warna manakah yang sesuai untuk anda.
  • Jika anda mahu gunakan gambar, pastikan gambar itu tidak terlalu terang hingga menggangu penonton melihat tulisan anda. Apa yang saya biasa lakukan ialah, saya akan turunkan ‘transparency’ gambar tersebut menggunakan perisian Macromedia Fireworks. (Lihat contoh)
  • Jika anda mahu gunakan gambar dan anda tidak tahu cara menggunakan perisian lain untuk mengolah gambar tersebut, anda boleh insert gambar tersebut dahulu ke slide, dan ‘right klik’ –> Klik format picture –> Colour –> Washout. Kemudian anda boleh olah berapa terang gambar itu dengan mengawal ‘brightness’.

 powerpointDrawing tools
powerpointSekarang saya akan tunjukkan bagaimana anda boleh gunakan Slide Master ini. Mula-mula, klik ‘view’ –> Master –> Slide Master. Anda akan lihat gambar disebelah. Kebiasaannya saya akan ‘delete’ semua kotak-kotak yang ada itu. Caranya ialah klik pada kotak-kotak itu dan tekan button delete pada papan kekunci anda.
 
 
 
Kemudian, slide yang kosong itu anda boleh hiaskan menggunakan drawing tools yang ada di bahagian bawah perisian PowerPoint itu. Anda boleh rekacipta latar belakang slide anda mengikut kehendak anda dan setelah selesai, cuma klik ‘close master view’. Selepas ini, cuba klik ‘new slide’ (button ini biasanya terletak dibahagian atas sebelah kanan’ dan anda akan lihat latar belakang yang anda reka tadi keluar. Selamat mencuba.

Leave a Comment