7 Petua Pandai Bahasa Inggeris – petua 1

Posted in Bahasa Inggeris, English Workshop, Fanpage at 2 Nov. 2007

pandai-bahasa-inggeris

Mari kita mulakan dengan petua yang pertama. Petuanya ialah ‘kegagalan atau kelemahan anda pada masa yang lalu bukanlah petunjuk kepada kebolehan diri anda’. Bagi saya, jika anda mahu memajukan tahap penguasaan Bahasa Inggeris anda, petua pertama ini adalah petua yang paling penting. Mengapa?
Saya percaya, halangan utama untuk menguasai subjek Bahasa Inggeris bermula di dalam minda anda. Jika selama ini anda lemah dalam subjek ini, selalu gagal dalam peperiksaan atau mendapat gred yang tidak memuaskan, selalu diketawakan apabila berbahasa Inggeris dan selalu merasa tertekan apabila berada di dalam kelas Bahasa Inggeris, anda akan hadapi kesukaran untuk menguasainya.
Selalunya, jika tahap penguasaan bahasa Inggeris anda lemah, anda pasti ada masalah keyakinan diri untuk mempelajari subjek ini. Anda juga akan hilang keinginan untuk mempelajarinya kerana anda percaya bahawa anda memang tidak berbakat dan tidak mungkin menguasainya. Satu berita baik untuk anda, seperti yang saya katakan pada awal petua ini, kegagalan yang lepas bukanlah kebolehan sebenar anda. Menurut satu kajian, otak manusia mempunyai kebolehan untuk mempelajari 12 bahasa tanpa sebarang masalah. Masalahnya cuma terletak pada minda di mana anda mungkin selalu memandang rendah pada kebolehan diri sendiri.
Begini. Mulai hari ini, apabila anda mahu belajar Bahasa Inggeris, lupakan kegagalan anda yang lalu. Bayangkan suatu ketika pada masa akan datang. Bayangkan anda sudah biasa bertutur di dalam Bahasa Inggeris. Bayangkan anda sedang berbual-bual dalam bahasa Inggeris dengan beberapa pelancong daripada Eropah. Rasakan betapa seronoknya apabila anda dapat bertutur dalam bahasa ini dengan begitu lancar dan mudah.
Mulai hari ini, apabila anda mahu membaca sesuatu dalam bahasa Inggeris, bayangkan dahulu yang anda memang sudah biasa menggunakan bahasa ini dalam kehidupan seharian anda. Mulai hari ini, apabila anda berdiri di hadapan cermin, cuba senyum dan bayangkan yang anda sedang bercakap dalam bahasa Inggeris dengan lancar. Anda tidak perlu menyebut apa-apa langsung. Anda cuma perlu senyum, jangan berkata apa-apa dan bayangkan yang anda sedang berbicara dalam bahasa Inggeris.
Bunyinya mungkin agak pelik tetapi jika anda lakukan beberapa kali dengan bersungguh-sungguh, anda akan mula rasa keyakinan diri anda meningkat. Apabila keyakinan diri ini meningkat, akan timbul keinginan dalam diri anda untuk terus berusaha memajukan tahap penguasaan bahasa Inggeris anda.
Selamat mencuba. :)

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

One Response to “7 Petua Pandai Bahasa Inggeris – petua 1”

 • AzamWahid says:

  salam perkenalan semua. 🙂
  saya amat teruja dengan topik petua hari ini. mengapa? kerana dua tiga hari yang lalu, saya juga dalam proses mempertingkat kemahiran bertutur dengan bahasa inggeris.
  sejak itu, saya mula mewujudkan suasana komunikasi tersebut bersama Ummi saya di rumah. 🙂
  tahniah Sifu. step pertama ini amat bagus! jika seseorang itu dapat bangunkan minda separa sedar nya (yang mana ramai lagi masih tidur), pasti, apa juga matlamat akan dicapai!
  utamanya, masing2 berpegang kepada prinsip bahawa kegagalan itu bukanlah penamat bagi pengembaraan yang mencabar dan seronok, tetapi adalah pemangkin ke arah kejayaan!
  WOW! baru saya tahu, otak saya mampu untuk menguasai 12 bahasa! bolehlah saya mula ‘korek’ otak saya ini untuk menguasai bahasa-bahasa idaman saya (arab, inggeris, melayu pastinya, jepun, france, hindi). thanks Sifu ! 😀

Leave a Reply

Facebook Osman Affan Fanpage SmartStudy Instagram Osman Affan
Free WordPress Themes

Hey there!

Forgot password?
Close
of

Processing files…