7 Petua Skor A 2008 – Petua 6

7 Petua Skor A 2008 – Petua 6

Petua yang ke-6 untuk skor A tahun 2008 ini ialah ‘jaga kesihatan fizikal dan mental’. Saya telah terangkan mengenai tips menjaga kesihatan fizikal. Kali ini, kita bincangkan tips menjaga kesihatan mental pula.
Kesihatan mentalKita perlu faham, kadangkala tekanan perasaan yang kita rasa sebagai pelajar boleh menjadi terlalu hebat hingga ia memusnahkan kebolehan kita untuk berfikiran rasional. Ada ketikanya, pelajar boleh jatuh sakit secara fizikal (demam, letih badan, pening kepala atau kerengsaan kulit) atau secara mental (separuh gila, gila atau hilang akal). Berat juga perkara ini kerana saya sendiri pernah menyaksikan sahabat saya sendiri jatuh sakit secara mental akibat tekanan perasaan semasa belajar dan masih tidak pulih sepenuhnya hingga ke hari ini.
Ada beberapa perkara yang kita boleh lakukan untuk menjaga kesihatan mental kita ini.

  • Pertama, kekalkan imej positif di dalam minda kita. Tekanan perasaan selalunya disebabkan kita terlalu memikirkan perkara-perkara yang menakutkan seperti gagal peperiksaan atau tidak mampu menjawab dengan baik dalam dewan peperiksaan. Hari ini, senaraikan perkara-perkara yang boleh buat kita gembira setiap kali memikirkannya. Apabila kita rasa tertekan, terus lihat pada senarai ini dan fikirkan tentang perkara tersebut. Saya pasti ia boleh membantu mengurangkan tekanan yang kita rasakan.
  • Kesihatan mentalMula berkawan rapat dengan kawan-kawan yang ceria, cemerlang dan yang suka memberi dorongan dan sokongan. Tujuan ini bukan untuk kita pergi kepada mereka dan luahkan masalah kita kerana masalah yang kita bawa akan melemahkan mereka juga. Pergi kepada mereka untuk tiru cara mereka hadapi tekanan perasaan mereka. Pelajar cemerlang selalunya berfikiran positif dan menganggap tekanan perasaan sebagai satu cabaran yang seronok untuk ditempuhi. Ia sama seperti kita bermain sukan. Semakin sukar permainan itu, semakin seronok untuk kita cuba memenanginya.
  • Jaga ibadah harian. Selain daripada menunaikan sembahyang wajib, luangkan juga masa untuk melakukan ibadah sunat yang digalakkan dalam agama kita. Saya selalu percaya bahawa air sembahyang adalah satu senjata hebat pelajar cemerlang untuk mengurangkan tekanan perasaan mereka. Disamping itu, membaca Al-Quran selepas Subuh dan Asar benar-benar boleh menenangkan fikiran dan menambahkan keselesaan dan kelapangan di dalam hati kita. 

Selamat mencuba. 🙂 

Comments are closed.