7 Tips Pengurusan Masa & Produktiviti daripada Brian Tracy

7 Tips Pengurusan Masa & Produktiviti daripada Brian Tracy

Percaya atau tidak, apabila disoal mengenai apakah maksud pengurusan masa, pelajar akan terbayang tentang cara membuat jadual harian, mingguan dan bulanan. Kebanyakan orang dewasa yang saya temui pula ( di dalam program-program pembangunan diri yang saya jalankan), apabila saya soal apakah yang mereka mahu komen tentang pengurusan masa dan produktiviti, saya mendapat beberapa maklumbalas iaitu:

  • Terlalu banyak kerja yang hendak dilakukan tetapi masa yang ada tidak mencukupi.
  • Rasa tertekan apabila terpaksa mengejar tarikh akhir (deadline).
  • Sudah ada banyak rancangan pengurusan masa tetapi tidak dapat ikut dengan baik.
  • Banyak kerja yang tidak dapat disiapkan di pejabat terpaksa dibawa pulang ke rumah.
  • Tidak cukup masa menimbulkan rasa tertekan. Hendak berusaha menguruskan masa juga menimbulkan tekanan perasaan. Akhirnya, lebih baik biarkan sahaja, tidak perlu pening-pening kepala hendak menguruskan masa. ‘Just go with flow.’

Kali ini, saya ingin kongsikan beberapa tips yang saya rasa sangat hebat untuk kita amalkan. Saya sangat percaya tips ini semua boleh membantu kita untuk menguruskan masa dengan lebih baik, teratur dan berkesan. Hasilnya, produktiviti kita akan meningkat. Maksudnya, untuk pelajar, produktiviti mereka meningkat apabila lebih banyak kerja sekolah boleh disiapkan, lebih banyak masa untuk mengulangkaji boleh diluangkan dan prestasi akademik lebih baik dapat dicapai.
Untuk orang dewasa yang bekerja pula, produktiviti meningkat ialah apabila lebih banyak kerja dapat diselesaikan tanpa mengurangkan kualiti, lebih banyak masa untuk berehat serta menenangkan fikiran dan lebih besar peluang untuk menarik perhatian majikan terhadap prestasi baik kerja kita.

Brian Tracy 

Untuk itu, saya akan kongsikan 7 tips untuk menguruskan masa dan meningkatkan produktiviti yang diterangkan oleh Brian Tracy di dalam bukunya yang bertajuk ‘Focal Point’. Kepada sesiapa yang suka membaca buku pembangunan diri sama ada dalam Bahasa Melayu (PTS ada menghasilkan terjemahan buku Brian Tracy) atau Inggeris, nama Brian Tracy ini adalah tidak asing lagi sebenarnya. Saya sendiri meminati hasil tulisan beliau kerana

  • Buku Focal PointGaya tulisannya jelas, ‘Straight to the point’ dan mudah difahami.
  • Tips-tips yang diberikan ialah padat dan praktikal.
  • Tips-tips yang diberikan ialah tips yang telah terbukti berjaya membuahkan hasil dan telah diamalkan oleh begitu ramai orang-orang berjaya.

Antara buku beliau yang banyak jumlahnya, buku ini berada dalam  senarai kedudukan tertinggi di dalam senarai buku-buku pembangunan diri yang paling saya minati. Mungkin kebetulan juga, saya dapati beberapa sahabat dan kenalan saya yang sudah diiktiraf berjaya dalam bidang mereka, pernah membaca buku ini dan masih mengamalkan banyak tips yang terkandung di dalamnya. Jika anda masih mencari-mencari buku yang hendak dibaca, buku ini merupakan satu pilihan yang baik.
Insyaallah saya akan kongsikan ketujuh-tujuh tips ringkas ini dan saya akan huraikan sedikit tentang bagaimana untuk kita mengaplikasikannya. Teruskan membaca.

Leave a Comment