Sukar menguruskan masa meskipun begitu bersemangat untuk berjaya.

Sukar menguruskan masa meskipun begitu bersemangat untuk berjaya.

salam en osman…
sudah seminggu sy melalui sem baru-sem 6 dah…may 2011 i.allah grads… takut pula rasenya….
m sy masih tgh try2 utk adapt dgn jadual waktu kuliah sy yg agak padat tambah pula sy skrg pegang jwtan SU persatuan kursus sy….
sy masih x dpt bahagikan masa dgn baik lagi… itu yg sy rasa buat ms ini.. sy stress…
setakat ini apa yg sy cube buat adalah…


sy tdo awal.lps isyak jika x meeting persatuan dan sy cube bangun seawal 2/3 pagi… utk study… tapi sy masih rasa terkejar2 n x sempat nk siapkan keje2 sy especially My study (xcimen and all that) .. biasanya lpas je hbs kuliah, sy akan spend dlm 5-10 minit utk buat quick revision subjek yg baru je diajar.tapi still kene search lagi maklumat tmbahan utk clarify apa2 yg x clear lagi.. tp tulah masih rasa x dpt nk bahagikan masa sy sebaik2nya…. huhu.
sy ada buat checklist ttg senarai kerja yg perlu sy lakukan dlm sehari tu.. tp at the end.. ada juga yg terpksa n akan postpond (keje2 tu)..contohnya…. mandarin, katakan dlm pukul 3 sy study, then kul 5 baru sy dpt siapkan subjek tu . i mean sy nk fahamkan balik apa yg laoshi ajar, then buat short notes dan juga exercise yg laoshi bagi… pastu kdg2 x sempat NAK COVER subjek lain yg baru jugak belajar …
tambah pulak dgn xcimen2 yg lecturer2 lain bagi… sy x pndai nk bahagikan masa u cover semua subjek…. for me semua subjek yg sy amek ni tough2 belaka utk sem nih…. tambahan pulak CGPA sy msh x mantap… x lepas 3.5 pun lagi…
sy harap en osman boleh beri tunjuk ajar kepada sy ye…
agar sy boleh bahagikan masa sy sebaik2nye… bukan apa, skrg ni bila di U, priotiti sy adalah STUDY, berpersatuan.. smpai kdg2 mmg boleh dikatakan bila kat U , seminggu tu langsung xtengok tv… online je kalo nk update news… huhu. kelas rata2nya 830 pg dan berakhir 630 ptg.. if external lecturer pulak, weekend pun ada kelas
minggu awal2 ni lah sy nk adapt n susun masa sy ….. kos sy x sama dgn rakan2 lain.. kami haya ada 10 minggu masa kuliah… then 4 minggu lagi keluar ke praktikal .then balik uitm sit for exam…. rase terkejar2….skrg just tinggal 9minggu je…
stess la jugak… eustress sy tau baik utk kita… tapi distress x bagus…
segala tunjuk ajar atau guideling atau cadangan yg en osman berikan sy dahulukan dgn jazakillah… xiexei osman xiensheng

Osman AffanSalam S.H.
Terima kasih kerana menghubungi saya. Saya nampak ada kesungguhan untuk S.H. mendapatkan jawapan kepada cabaran ini. Sebab itulah saya dahulukan untuk menjawab mesej S.H. walaupun masih ada banyak lagi soalan-soalan daripada orang lain yang menanti.
Ada beberapa perkara yang ingin saya komen.
Pertama, kalau boleh jangan amalkan tidur awal dan bangun pukul 2-3 pagi. Dalam waktu tu, otak tidak cergas, masih mengantuk dan letih. Akibatnya kerja bukan boleh siap pun. Cuma lebih banyak tenaga dihabiskan untuk menghalang diri daripada tertidur.
Pengurusan masa berkesan adalah mengenai bagaimana kita boleh lakukan sesuatu dalam masa yang lebih singkat dan berkesan. Maksudnya, duduk sejam tetapi hasil kerja seperti 3 jam. Kalau buat kerja pukul 3 pagi, buat kerja 2jam, hasil mungkin macam 15 minit sahaja. Buang masa, buang tenaga dan buang semangat.
Kedua, ada satu konsep tentang flexibility. Mungkin S.H. boleh baca tips pengurusan masa yang baru saya tulis 2 minggu lepas. Ia sudah dikompilasikan di laman web saya di www.osmanaffan.com/kompilasi.htm. Tajuknya 7 latihan pengurusan masa sepanjang cuti sekolah. Apa yang saya tekankan ialah memang perkara biasa kalau kita rancang untuk belajar 1 jam tetapi terlajak hingga 2 jam. Tidak perlu susah hati, itu perkara yang sangat biasa. Sesuaikan lagi masa. Cuba lagi.
Ketiga, inilah cabaran hidup di universiti. Disebabkan S.H bimbang dan mula mencari jalan bagaimana untuk mengatasi masalah ini, ia menunjukkan bahawa S.H.ada keinginan yang kuat untuk berjaya. Saya ucapkan tahniah untuk itu. Entah mengapa, saya juga percaya bahawa S.H. akan pasti berjaya. Namun, biasalah, setiap kejayaan tidak datang dengan harga yang murah. Harga yang perlu dibayar bukanlah dengan wang ringgit tetapi usaha yang kuat.
Jangan bimbang terlepas menonton tv. Saya percaya S.H. tidak terlepas apa-apa sebenarnya. Baca berita atau surat khabar pun tidak begitu penting. Sekadar dapatkan apa yang terkini dan apa yang sedang berlaku. Tidak perlu baca semua berita yang sedang berlaku yang langsung tidak berkenaan dengan diri S.H.

Akhir sekali, luang masa untuk belajar teknik belajar. Belajar teknik belajar melalui buku dan seminar. Teknik belajar yang berkesan boleh membuat proses belajar lebih teratur. Paling penting, ia membuat minda kita sentiasa berfikir untuk mencari jalan bagaimana untuk mendapat keputusan yang lebih baik.

Melalui mesej begini saya tidak dapat ceritakan semuanya. Ini sekadar pendapat ringkas saya mengenai apa yang S.H. ceritakan. Mungkin S.H. boleh mulakan dengan membaca tips dan petua yang saya kongsikan di laman web saya berikan tadi.
Selamat berjaya S.H. Saya doakan agar Allah sentiasa membuka pintu hati, pintu rezeki dan pintu berkat untuk S.H. dari hari ini hinggalah hari di mana S.H. benar-benar diiktiraf sebagai seorang yang sangat berjaya.
All the best!

p/s Berhati-hati dengan cara menulis kepada seseorang yang baru dikenali. Tulis dengan bahasa dan ejaan yang betul. Bimbang orang yang tidak memahami akan menilai perwatakan dan keperibadian kita melalui cara kita menulis. 🙂

Comments are closed.