Bagaimana mahu skor A di peringkat Sarjana?

Bagaimana mahu skor A di peringkat Sarjana?

Salam ,
Saya ada pelajar jurusan MASTER IN ACCOUNTANCY(FULL TIME)
Sir, saya mempunyai byk masalah ttg belajar nie..maklumla dh 5 tahun bekerja skrg sy amik keputusan utk further stdy.
Saya lihat kebayakan motivasi utk pelajr2 sekolah..bagaimana pulak yg di peringkat U…
saya tak tahu mcm mn org bole belajar sampai dpt A. skrg br start class…so sy mmg tersangat la takde semangat…..kdg2 takut pulak sy nak masuk class
proble:
1- saya kurang mahir bertutur english
2-sentaisa gementar bila ada presentation
 
need your advice….
 
Thanks & Best regards,
HBZ

Osman AffanSalam. HBZ, terima kasih kerana menghantar email kepada saya. Soalan ini terasa dekat benar di hati saya kerana saya dulu adalah lulusan perakaunan dan bekerja di dalam bidang perakaunan selama beberapa tahun. Saya dapat rasakan kesukaran yang HBZ rasakan sekarang apabila menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi ini. Namun terlebih dahulu saya ucapkan tahniah kerana berjaya buat keputusan dan berjaya untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana. Itu sahaja sudah merupakan satu pencapaian yang amat baik.
Saya percaya apa yang HBZ perlukan ialah teknik belajar yang berkesan. Di peringkat sekolah, kolej atau universiti, teknik belajar sangat membantu untuk kita belajar dengan lebih tenang, teratur dan berkesan. Teknik belajar yang berkesan meliputi teknik-teknik seperti bagaimana untuk menetapkan matlamat kejayaan hinggalah kepada menguasai teknik-teknik penting belajar seperti teknik memori, teknik fokus, teknik menulis nota dan juga teknik persembahan.
Satu perkara yang ingin saya utarakan, belajar teknik belajar lebih kurang sama juga macam kita belajar buat akaun untung rugi, imbangan duga, aliran tunai dan sebagainya. Kita perlu faham konsep dan kemudian praktikkan. Saya cadangkan HBZ dapatkan dan kuasai teknik belajar berkesan sebanyak mungkin. Ada dua cara utama untuk mendapatkannya.
Cara pertama ialah melalui buku dan pembacaan mengenai teknik belajar berkesan. Saya percaya di universiti ada banyak buku-buku berkenaan teknik belajar. Sebagai permulaan juga saya cadangkan HBZ baca kompilasi tips dan petua berkenaan motivasi dan teknik belajar yang saya tulis di www.OsmanAffan.com/kompilasi.htm.
Cara kedua ialah melalui kursus dan seminar. Pihak universiti selalunya ada menganjurkan kursus-kursus motivasi dan teknik belajar secara percuma untuk pelajarnya. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk menyertainya. Masalah di peringkat pengajian tinggi sebenarnya bukan pihak pengurusan tidak sediakan program teknik belajar tetapi tidak ada pelajar yang berminat untuk menghadirinya. Saya harap HBZ boleh luangkan masa untuk hadir sebanyak mungkin ke mana-mana kursus berkaitan motivasi dan teknik belajar yang berkaitan. Jangan putus asa kalau ada beberapa program tersebut yang tidak menepati kehendak dan tidak dikira sebagai berkualiti. Semakin banyak hadiri program tersebut, semakin besar peluang untuk temui program-program yang sesuai.
Dua masalah yang HBZ sebutkan itu juga saya ada tulis mengenainya di ruangan kompilasi tadi. Mulakan dengan bacaan di ruangan tersebut dahulu dan nanti Insyaallah HBZ akan mendapat lebih banyak ilham tentang bagaimana untuk mengatasi masalah-masalah yang HBZ hadapi.
Selamat berjaya HBZ!
p/s Berhati-hati dengan cara menulis. Walaupun tidak ada sesiapa yang akan memeriksa ejaan dan tatabahasa, ia penting dijaga kerana boleh menggambarkan perwatakan kita. Ia lebih penting lagi dijaga apabila kita menghantar mesej atau email kepada orang yang kita tidak kenali secara peribadi.

Comments are closed.