Bersama Pelajar MRSM Kuala Terengganu

Bersama Pelajar MRSM Kuala Terengganu

 Osman Affan

Pada 4 Jun yang lalu, saya berada di MRSM Kuala Terengganu bagi menjayakan program SmartStudy Learning Skills. Program sehari ini dijalankan buat 270 pelajar tingkatan 3 dan 5. Fokus utama program ini ialah ‘Bagaimana untuk belajar dengan lebih fokus dan berkesan.’Bagi mencapai objektif program ini, saya telah kongsikan bersama pelajar 3 langkah untuk mencapainya. Langkah-langkah itu ialah

  • Buka minda dengan menulis matlamat.
  • Tambah keberkesanan belajar dengan Teknik Memori SmartStudy.
  • Kenali kekuatan dan kelemahan diri semasa belajar melalui Teknik Gaya Belajar.

Alhamdulillah, program ini berjalan dengan sangat lancar sekali. Keceriaan pelajar-pelajar di MRSM KT ini membuatkan program sehari ini terasa begitu pendek sekali. Sedar tidak sedar program sudah tamat dan saya perlu bertolak pulang Kuala Lumpur untuk program saya seterusnya.

Kepada pelajar MRSM KT, saya ucapkan selamat berjaya dan semoga impian dan cita-cita yang telah dituliskan akan menjadi kenyataan. Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua guru dan pihak urusetia yang terlibat bagi menjayakan program ini. Terima kasih juga kepada sahabat lama saya Natasya Ain (nama FB) kerana sudi hadir dan turut sama menyokong dan memeriahkan program ini.Berikut adalah beberapa maklumbalas daripada pelajar MRSM KT ini mengenai program SmartStudy Learning Skills pada 4 Jun 2010.

Osman Affan

“It’s great, understanding and successful! Every minute is gold! Saya lebih bermotivasi dan berazam untuk mencipta kecemerlangan dalam SPM. Continue to motivate people, En. Osman. Without anyone realize, you are giving other people hope.” ~ Nurdiana Bt. Hasidi

“BEST sangat!! Byk pergerakan, lagu-lagu pun ada. Ekspresi muka dan sound effect cikgu buat, kelakar gila. Contoh yang cikgu bagi contoh yang dekat dengan diri kita. Semoga kita terus…berjaya… tak sabar rasa nak main salji nih..” ~ Nur Yusmira Bt. Mohd Yusof

“Best sangat program ni. Rasa nak sambung sampai pagi esok je. Encik Osman memang sporting. Suka buat lawak. Saya enjoy sangat dengan program ini. Insyallah saya akan ikut apa yang Encik Osman ajar kepada saya sepanjang program ini berlangsung.” ~Siti Nur Adilah Bt. Abd Halim

“Program yang sangat hebat dan menarik. Program motivasi yang pasti akan diingati sampai bila-bila. Encik Osman juga sanagt pandai menarik perhatian pelajar untuk mendengar motivasinya. Congratulations  =). Semoga berjumpa lagi. Doakan kejayaan kami. Ingat kami dalam doamu. En. Osman is the best!!! Suka.Seronok.Gembira.Teruja!!!” ~ Fakhriah Bt. Razali

“I really appreciate what I have obtained from the programme. It’s really useful for me. Thanks!!” ~ Nurhanan Kamalia Bt. Mohamad Zulkipli“The best motivational program that I’ve experienced! Everything is useful and awesome! Thanks a lot. May we meet again soon. Cikgu Osman ROCKS! Now I’m confident to stand and strive harder to succeed. =)” ~ Joanna Mohd Ramdzan

“B to E to S to T, BEST sangat!!! Teknik pun betul. Tidak sia-sia spend time kat sini. Cikgu Osman pun sporting..tidak mengantuk at all. Harap-harap dapat 8A dalam PMR..” ~Nurul Najihah Bt. Baharuddin

“I really enjoyed this programme. En. Osman really communicate well with the audience. He made good jokes. Very funny and a nice experience. I feel more motivated and thanks for that. His stories are very effective in making me more rejuvenated. Interesting!!THANK YOU.” ~ Shaherah Hana Bt. Djadja Sudradjat.

“Program ini terlalu seronok!!! AMAT BAGUS..Tak tahu nak cakap aper..tak pernah jumpa penceramah macam nih. Saya berdoa agar keluarga cikgu dilindungi oleh Allah S.W.T. Thank you very much ..Saya harap dapat jumpe cikgu pada masa akan dating.” ~ Nur Halwena Bt. Mohamad.

“Syukran Jazilan ya En. Osman Affan .. Program hari ini sangat menarik dan memuaskan hati saya…self confidence saya semakin membara ..Insyallah program ini dapat membantu saya dalam mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan SPM 2010 dengan mendapat 9A+ dalam semua matapelajaran ..” ~Nur Atiyah Bt. Ramli

“Kem motivasi ini amat berkesan..fuhh!! BEST sangat..para pelajar begitu teruja dan bersemangat mendengar dan menghayati program ini. Cikgu Osman sporting sangat, comel pulak tu..Cikgu Osman banyak menerangkan setiap satu dengan begitu bersemangat dan berkesan supaya para peserta kem dapat mencapai tujuan program kem motivasi ini dengan baik. Harap Cikgu Osman datang lagi!! Bye Cikgu Osman bin Affan” ~ Qurratti Ayun Bt. Rosdi

“Program da best!! Saya sangat happy sepanjang program ini, saya dah niatkan dalam hati untuk gunakan apa yang dipelajari hari ni untuk persediaan PMR tahun ni. Cikgu Osman pun pakar motivasi yang kelakar dan sporting. You are THE BEST Cikgu Osman. Saya harap dapat jumpa cikgu lagi pasni..” ~ Nurul Fatihah Ngah

“Program ini merupakan program yang AMAT BAGUS!! Saya rasa begitu seronok dengar ceramah beliau kerana ia dapat memberi semangat dan dorongan untuk saya supaya lebih berjaya dan bersemangat untuk belajar. Saya harap En.Osman dapat mendoakan untuk saya mendapat keputusan yang cemerlang dalam PMR 2010. Akhir sekali saya yakin saya tidak akan lupa dengan motivasi ini. Harap saya dapat berjumpa lagi dengan En. Osman Affan. Thanks for all..” ~ Nur Syafiqah Anis Ahmad Khalil.

“Saya berasa gembira mendengar motivasi En. Osman kerana saya tidak pernah berasa mengantuk sepanjang program yang dijalankan. Saya merasakan satu semangat baru untuk saya berjaya dalam mendapatkan keputusan yang cemerlang dalam PMR. Terima kasih kepada En. Osman” ~ Siti Nurzaida Bt. Abdul Aziz

“Cikgu..lain kali mari lagi!! Kami semua sayang cikgu!!” ~ Nur Najwa Dzulkefli“BEST BEST BEST! Terima kasih banyak-banyak melalui program ini saya dapat mengetahui gaya belajar yang harus saya lakukan. Encik Osman is BRILLIANT!!” ~Nor Nadiah Ahmad Nazari

“BEST SANGAT!! Dapat tau banyak benda yang berguna..rase bertuah dapat jumpa En. Osman Affan yang saya anggap sangat GENIUS..tahu keperluan kami sabagai seorang pelajar..teruskan perjuangan anda dan jangan berputus asa memberikan ilmu yang berguna kepada kami semua..” ~ Nur Syuhada Bt. Mat Noor

Osman Affan

“BEST SANGAT!Penceramah yang HEBAT! Sporting sangat. Harap dapat join lagi program yang dianjurkan oleh En. Osman pada masa akan datang. Two words for this, EXCELLENT PROGRAM!!” ~ Syaripah Nursuliana Bt Syed Rijeno

“Program ini amat berkesan. Di samping dapat melepaskan tekanan dan dapat menaikkan semangat serta mengubah cara pembelajaran..apa-apa pun..En Osman Affan is the BEST!! Thank You..” ~ Nor Fatin Syakinah Bt Sabri

“Saya sangat suka program ini. Seronok dan sangat happening. En Osman sangat open dan saya suka mendengar apa yang diperkatakannya. Kalau ada lagi, saya pasti akan sertai lagi!!” ~Farah Nur Syafiqah Zakaria.

“Program ini program yang paling best sekali yang saya pernah datang. SERONOK GILER!!First time tak tidur langsung. Saya dapat belajar cara-cara yang paling berkesan untuk mengingat nombor dan fakta. Saya harap dapat ‘attend’ lagi program En Osman pada masa akan datang!!Arigato Gozaimasu!!” ~Nassunaida Bt Mohd Shaffie

“Program ni sangat best!!tak tahu nak cakap ape..hope dapat involve dengan program macam ni lagi. SPEECHLESS!!SANGAT-SANGAT BEST!!Sangat berkesan untuk diri saya yang kurang keyakinan. Saya berasa lebih bermotivasi dan lebih bersemangat untuk kejar kejayaan yang menanti.” ~ Nurafiqah Bt Ismail

“FUN!!The BEST talk that I’ve ever been to. It’s worth it not to go home earlier. Thank You En. Osman” ~ Alyaa Syafinaz Shafie

“Program yang dikendalikan oleh En. Osman B. Affan sangat menarik..Tidak terasa pun telah menghabiskan masa selama 6 jam mengikut ceramah motivasi oleh En. Osman..BEST SANGAT!!Hope you will come again..give motivation to all of my juniors..you will make MRSMKJ’s students success!!” ~ Noranizar Muhd Adnan

“Motivasi ini memberi impak yang mendalam kepada diri saya untuk membina kecemerlangan diri. Terima Kasih En. Osman kerana berkongsi ilmu kepada saya dan rakan-rakan. Motivasi yang diberi menaikkan semangat saya untuk cemerlang dalam SPM 2010. Thank You for everything” ~ Nur Atikah Bt. Ibrahim

“Program ini amat perfect untuk semua pelajar. Satu pengalaman yang tidak boleh dilupakan kerana selama ini saya tidak pernah mengikuti program SEHEBAT ini. Thanks and WELLDONE!!” ~ Nurhidayah Bt. Kadir

“Program ini sangat berkesan. En. Osman merupakan penceramah yang HEBAT! Saya rasa sangat bersemangat untuk belajar lebih-lebih lagi menjelang peperiksaan ini. Thank You En. Osman Bin Affan!!” ~ Noor Suhada Bt Ramli

“BEST SANGAT!Program ini sangat berkesan dan dapat belajar perkara yang baru. En Osman baik giler..”You know me!!” Saya berasa sangat semangat untuk belajar dengan kaedah baru..doakan kami semua berjaya..kalau boleh datang lagi!!” Nurul Shuhada Bt A. Wahab

“Program ini sangat MENARIK dan FANTASTIK!!En Osman memang seorang yang sporting dan understanding kehidupan pelajar. Diharapkan En Osman dapat lagi menganjurkan program ini di MRSM KT. Tahniah!” ~ Najihah Bt Mohd Nooh

“Saya sangat berpuas hati dengan program ini. Saya lebih bermotivasi untuk lebih berjaya. Saya lebih yakin dengan diri saya. Saya amat berharap agar program ini dijalankan lagi. Insyallah, saya akan cuba untuk lebih berjaya lagi.” ~ Nurfarahin Bt Mohamed Fahmi

“He’s cool and fun with BRILLIANT ideas.Love him!!” ~ Nur Nadzira Illiyana Bt Ismail

“Saya sangat sayang cikgu Osman. Saya suka cikgu Osman bagi ceramah. Suka sangat-sangat!!Ceramah ni BEST GILER!!Dah la penuh dengan informasi pastu melawakkan pulak. Terima Kasih daun keladi, lain kali datang lah lagi yer..LUV U!!” ~ Nurita Asma Bt Mohd Ghani

“BEST sangat-sangat. Sehari bersama En. Osman, memang tidak cukup. He’s unpredictable, sporting habis. Saya rasa bersemangat dan yakin. AWESOME!!!” ~ Nor Hannah Diyana Ahmad Kasim

“Sangat seronok yang tidak boleh digambarkan. THANKS for being our voice today!!You give me a BRILLIANT spirit to get what I want by using my brain..wish me luck in SPM!!” ~ Nur Ain  Mardhiah Bt Abdullah

“Thank you for being here with us. You’ve taught us so many new things. I’ll always remember this motivational talk. Thanks, cikgu Osman. Do come again next time!” ~ Nur Athira Amzar Bt Mohd Zainudin

“Saya tak pernah lagi rase happy cam ni lepas hadir dalam pelbagai program. Program ni ‘BEST GILER’. Tak de yang dapat tandingi. Kalau diberi peluang, saya akan menganugerahkan program ini sebagai ‘THE BEST PROGRAM IN THE WORLD!’” ~ Nur Fatihah Nabila Mohd Rahuddin

“Program ini sangat bagus dan buat saya lebih bersemangat dan insyallah saya akan berusaha sungguh-sungguh agar apa yang saya impikan dan saya berangan 10 tahun lagi akan menjadi reality. Thank You so much En. Osman. You make me a new person now..” ~ Nurul Izzati Bt Mohamed Nor

“Saya ingatkan sesi ini membosankan tetapi sangkaan saya salah!!Sesi motivasi hari ini memberi inspirasi dan semangat baru kepada saya dan teman-teman. En Osman member komitmen yang tinggi sepanjang sesi ini. Terima kasih kerana sudi hadir ke MRSM.” ~ Nurmaisarah Bt Azmi

“Program ini terlalu, lalu, lalu, lalu, lalu (100X) best dan tak rasa masa cepat berlalu. Program ini jugak dapat menambahkan semangat saya dan rasa lebih bersungguh-sungguh untuk menghadapi hari-hari di sekolah sebelum menjelangnya SPM!!Thank You!!” ~ Nur Fatin Bt Mohd Hamran

“Program yang amat berkesan. Tak pernah saya rasai sebelum ini. En Osman BEST!!Rasa nak join lagi. Tahniah kerana kursus ini benar-benar berguna. Saya dapat banyak idea malah semangat saya semakin pulih untuk berjaya dalam SPM” ~ Nurul Amira Bt Sapie

“Sangat seronok!!Saya rasa inilah kali pertama saya tahu bahawa menuntut ilmu adalah perkara yang mudah kalau sesuai dengan tekniknya. Saya berharap program ini akan dibuat lagi.” ~ Tuan Hazwani Bt Tuan Yazid

“Thank you En Osman. Program ini best sangat!!Insyallah, kita akan berjumpa lagi kat oversea..Banyak yang saya dapat daripada program ini. Saya akan gunakannya untuk mencapai impian saya. Lebih-lebih lagi untuk SPM 2010 coming soon Nov nanti. Semoga jumpa lagi. Thank You.” ~ Nur Munirah Bt Abdullah

“Program paling GEMPAK pernah saya hadiri. Saya tidak pernah rasa seronok macam ini. Started from this programme, I become more confident to face SPM and trials. I think I can put aside all the obstacles aside easily..” ~ Aimi Liana Bt Ab Razak

“Saya berasa sangat gembira. HAPPY GILERR!!Mintak sangat program ni dapat dijalankan lagi di MRSM ini. Saya suka sangat baca buku-buku motivasi cikgu Osman yang selalu dihantar ke email saya dan koleksi buku-buku motivasi yang cukup menarik dan memberi banyak pengetahuan” ~ Nur Ezzati Alya Abd Rahim

“En. Osman sesungguhnya seorang yang dihantar Illahi kepada kami untuk memberi kejayaan kepada kami. Kalau boleh nak join program ini sekali lagi pada masa hadapan. Last sekali En Osman THE BEST!!” ~ Tengku Abdul Hafizudin B Tengku Ab Hanan

Comments are closed.