Gaya Belajar

Gaya Belajar

Di dalam buku saya “Persediaan Minda untuk Menjadi Pelajar Cemerlang”, saya ada ceritakan tentang gaya belajar bagi setiap pelajar. Secara ringkas, gaya belajar bermaksud cara utama seseorang pelajar memproses maklumat di dalam minda mereka.
Ada 3 jenis gaya belajar utama iaitu: Visual, Auditori dan Kinesthetik.
Jika anda pelajar Visual, anda suka memproses maklumat berdasarkan apa yang anda lihat. Jika anda bercerita tentang rumah, anda mungkin suka ceritakan tentang warna, bentuk, saiz dan apa-apa sahaja yang boleh anda lihat.
Jika anda seorang pelajar Auditori, anda suka memproses maklumat berdasarkan apa yang anda dengar. Jika anda bercerita tentang rumah, anda mungkin ceritakan bagaimana suasana sunyi di waktu malam, suasana ceria dan riuh rendah di waktu petang atau bagaimana bunyi burung begitu kuat di waktu pagi.
Jika anda seorang pelajar Kinesthetik, anda suka memproses maklumat berdasarkan apa yang anda rasa. Jika anda bercerita tentang rumah, anda mungkin ceritakan bagaimana kasarnya kayu rumah itu, betapa seronoknya bermain kejar-kejar di waktu petang atau betapa tenangnya anda rasa bila berada disekitar rumah itu.
(Dalam petua yang akan datang, saya akan kongsikan apakah kaitan gaya belajar ini dengan kebolehan untuk mempelajari sesuatu atau menghafal sesuatu dengan cepat.)

No Comments

Leave a Comment