Gelombang Internet di Selamat Pagi Malaysia RTM1

Gelombang Internet di Selamat Pagi Malaysia RTM1

 Selamat Pagi Malaysia

Pagi tadi saya berada di RTM1 bersama hos Selamat Pagi Malaysia, Shuhaimi dan Eisya bagi membincangkan topik gelombang internet. Segmen ini disiarkan secara langsung selama lebih kurang 25 minit di saluran TV1.
Fokus perbincangan segmen ini ialah apakah kesan-kesan dan pengaruh internet kepada penduduk di Malaysia. Lebih spesifik lagi, apakah kesan-kesan baik dan juga kesan buruk akibat penggunaan meluas internet di Malaysia.
Saya ada berikan beberapa pendapat bagaimana internet memberikan kesan yang baik dan yang buruk. Bagi saya, internet sama seperti apa-apa elemen yang ada disekeling kita. Sebagai contohnya, air. Air ada fungsi yang baik dan ada fungsi yang buruk. Kalau kena caranya, ia boleh menghilangkan dahaga. Kalau salah situasinya boleh lemas kita dibuatnya.
Jadi, untuk mengelakkan kesan yang tidak baik daripada internet, langkah terbaik ialah kita menimba ilmu tentang internet ini. Kita perlu belajar bagaimana kalau anak-anak menggunakan internet, mereka terhindar daripada anasir-anasir tidak baik seperti bahan-bahan lucah atau bahan bacaan yang boleh memesongkan pegangan akidah mereka.

Selamat Pagi Malaysia

Langkah termudah ialah, rujuk kepada sesiapa yang lebih faham dan arif tentang cara mengelakkan perkara ini semua. Saya sendiri mungkin tidak berkesempatan untuk menulis semua cara untuk menghindari kesan tidak baik. Ini kerana ada seribu satu macam kesan yang tidak baik daripada penggunaan internet. Jadi setiap kali ada masalah, rujuk kepada seseorang yang boleh dipercayai dan berpengetahuan untuk membantu kita dalam memberikan nasihat dan panduan yang bernas.
Selamat melayari internet. 🙂

Comments are closed.