Kaji kekuatan, atasi kelemahan…..

0

Apakah kekuatana anda? Adakah anda mudah menghafal? Adakah anda cepat faham? Adakah anda pandai berkawan? Atau anda pandai memasak…?

Dalam perlumbaan menjadi pelajar cemerlang, saya lihat pelajar dan ibu bapa hanya tertumpu kepada kecemerlangan akademik sahaja. Jika berjaya dapat ‘A’, baru dikira cemerlang, baru dikira berjaya dan baru dikira bijak. Bagaimana dengan yang tidak dapat ‘A’? Tidak cemerlang? Tidak bijak?

Lupakan kecemerlangan akademik buat seketika. Mulai hari ini, kaji kekuatan anda tidak kira dalam bidang apa pun. Sebagai pelajar, kecemerlangan akademik akan membantu anda di alam pekerjaan nanti. Tetapi di alam pekerjaan, kejayaan bukan diukur dalam bidang akademik sahaja. Kejayaan selalunya datang apabila anda pandai menggunakan kekuatan anda dlam menyesuaikan diri di alam pekerjaan.

Sebab itulah ada pelajar yang akademiknya cemerlang gagal menyesuaikan diri dalam alam pekerjaan. Malah ramai juga yang berjaya dalam bidang akademik tetapi gagal mendapat pekerjaan. Mengapa…??

Kerana selama ini mereka tidak kaji apakah kekuatan sebenar yang ada dalam diri mereka…………

Comments