Menarik dan Mencabar di Rakaman Get Set Go

Menarik dan Mencabar di Rakaman Get Set Go

osman affanSemalam (22/1/07), saya terlibat dalam rakaman satu rancangan Motivasi TV RTM “Get Set Go” yang biasa ditayangkan pada pagi hari Ahad. Rakaman dijalankan di Taman Tasik Titiwangsa. Saya dijadualkan menyiapkan 3 episod. Tajuk-tajuk saya adalah berkenaan konsep SmartStudy hasil tulisan saya sendiri iaitu persediaan minda, teknik belajar dan psikologi peperiksaan.
Semalam adalah antara hari yang paling menarik dalam hidup saya. Ada beberapa teknik motivasi yang telah saya kongsikan bersama anda harus saya gunakan semalam. Begini ceritanya……
Ia bermula dengan saya sangkut dalam traffic jam yang agak teruk. Dah lama saya tak keluar memandu  dalam KL waktu pagi, hampir terlupa betapa teruknya sesak jalan kat KL ni. So saya terlambat sampai. Patut start 8.30 pagi, saya sampai dalam 8.45 pagi.
osman affanBila sampai, cuma ada 2 krew sahaja di situ. Yang lain belum sampai. Tekpe la, boleh rehat dan breakfast dulu. Tetapi sampai pukul 10 pagi pun krew belum sampai. Rupa-rupanya ada miscommunication. Jadi, lebih kurang pukul 11 lebih baru krew datang.
Saya sebenarnya pula tidak pernah lakukan rakaman begini. Saya selesa kalau kena bercakap depan ratusan orang, tetapi semalam saya rasa berdebar sungguh….! kenapa agaknya? sebab saya sedang keluar daripada zon selesa saya.
Tambahan pula saya tidak boleh gunakan skrip yang telah saya sediakan, semakin bertambah lah debaran saya. Susah juga jadi pengacara atau bercakap depan kamera untuk rancangan tv ni. Namun, saya tetap praktikkan beberapa teknik bercakap yang pernah saya kongsikan di sini. Jadi, debaran saya berkurangan apabila rakaman 2 scene selesai.
osman affanDugaan….. semasa scene kedua untuk episod kedua dirakamkan, cuaca semakin mendung…. pengarah mula mencari ‘angle’ yang sesuai supaya cahaya mencukupi. Rakaman perlu dihabiskan hari ini.
Namun, dalam sibuk-sibuk bimbang hari akan hujan, timbul satu masalah baru. Ada masalah Audio yang serius. Rakaman diberhentikan dan krew sibuk cuba membaiki peralatan. Setelah rehat selama hampir sejam setengah, 2 krew yang lebih professional datang untuk membaiki masalah audio tadi. Malangnya, masalah terlalu serius dan tidak boleh diperbaiki. 
Dalam kesibukan membaiki itu pula, hujan mula turun dengan lebatnya. Terpaksa lah kami berlari untuk berlindung dibawah sebuah pondok. Dalam gelak ketawa kami berlari itu, hampir tak perasan yang krew tadi terpaksa bergerak perlahan sambil membawa peralatan mereka. Rasa bersalah pulak….. 🙂

osman affanAkhirnya, setelah berteduh beberapa ketika dan melihat masa yang menunjukkan hampir pukul 5 petang, pengarah membuat keputusan bahawa rakaman perlu di tangguhkan ke hari Rabu ini…..

Bagi saya, pengalaman ini sangat menarik. Jika diikutkan, suasana agak tegang apabila berlaku salah faham semasa berkomunikasi dan semasa masalah yang tidak diduga timbul.

Namun, jika masalah mahu timbul, ia akan timbul juga. Jika peralatan mahu rosak, ia akan rosak juga. Sama seperti hujan, jika ia mahu turun, ia pasti akan turun juga.

Pengajaran paling utama yang saya dapat hari ini ialah, apabila sesuatu berlaku, saya boleh pilih apa yang saya mahu rasakan. Jadi, saya telah memilih untuk rasa seronok. Benar, memang seronok pengalaman in buat saya walaupun pelbagai masalah telah datang mengganggu.

 

Comments are closed.