Sehari bersama pelajar Matrikulasi UIA, Petaling Jaya

0

Pada 8 Ogos yang lalu saya berpeluang sekali lagi menjalankan program untuk pelajar fakulti perubatan, matrikulasi Universiti Islam Antarabangsa yang terletak di Petaling Jaya. Program sehari SmartStudy Learning Skills ini dihadiri lebih kurang 200 orang pelajar.

Seperti biasa, selain daripada saya cuba sampaikan teknik-teknik belajar yang berkesan, saya cuba tonjolkan kepada pelajar bahawa, jika kena caranya, belajar adalah sesuatu yang mudah dan sangat menyeronokkan. Di akhir program, saya selalu berharap agar apa yang saya sampaikan mampu menyentuh hati peserta untuk bergerak lebih maju ke depan. Saya sentiasa percaya bahawa pelajar yang sedang menuntut di universiti mempunyai kelebihan yang sangat ketara.

Mereka mempunyai kebolehan intelektual yang mungkin sedikit lebih maju daripada orang lain. Agak merugikan jika kebolehan dan kurniaan itu disia-siakan dengan gagal mendapat keputusan yang cemerlang dan gagal merealisasikan potensi sebenar yang terpendam di dalam diri mereka.

Jadi untuk semua pelajar yang menghadiri program ini, saya sekali lagi ucapkan tahniah dan syabas di atas kerjasama dan semangat belajar yang ditunjukkan kepada saya sepanjang sesi berlangsung. Saya benar-benar rasa seronok dan tidak sedar begitu cepat masa berlalu semasa mengendalikan program ini. Saya ucapkan terima kasih kepada pihak Matrikulasi UIA terutamanya Puan Khairani yang sudi menjemput saya untuk menjayakan program ini.

Berikut adalah beberapa maklumbalas pelajar mengenai program ini.

UIA PJ

“Terima kasih kerana telah mengajar banyak faedah yang bernas,terutamanya flash card. Dengan flash card itu,barulah orang tidak gelar seseorang itu sebagai ulat buku.”- Muna bt Martadza, UIA, PJ.

“Program yang menyeronokkan walaupun pada mulanya rasa tak nak sangat menghadiri program ini, tetapi selepas morning session, semuanya berubah. Thanks for the info. May you always blessed.” – Nur Hafizah bt M. Marzuki, UIA, PJ.

“Talk motivasi yang terbaik pernah saya hadiri.”- Nazalikha bt Lokman, UIA, PJ.

“The really good and inspiring program which I enjoy to the fullest eventhough it took almost a day. I like the way he gave his speech. We can understand the slide provided and is interesting.” – Nur Hazwani Husna bt Abd Wahid, UIA, PJ.

“Program yang best. Tak rasa boring macam program motivasi yang lain. Ada visual, video and movement.”- Nur Fatin bt Shafie, UIA, PJ.

“Tak pressure tapi penuh dengan ilmu. Saya belajar banyak benda dan membuka minda dan mata saya. Saya rasa cara tadi akan berkesan dengan saya. Melalui program ini ini juga motivasi saya akan meningkat tinggi. Terima kasih. Syukran.”- Siti Mariam bt Tahir, UIA, PJ.

“Program ini best sangat. Lain dari yang lain. I gain more than I expected.”- Nurain Asilah Noor Azam, UIA, PJ.

“En. Osman memang seorang pakar motivasi bagi saya. Beliau pandai menghiburkan sambil mengajar. Rasa tak puas dengar motivasi beliau. Saya gembira dapat bertemu dan mendengar ceramah beliau yang excellent! Lain kali datang lagi tau. Thanks.”- ainizatul Afifah bt Mohd Azahar, UIA, PJ.

“Tq Mr Osman. I love your presentation and speech. Really have a great time while learning useful thing that can be used for lifetime from you.Hope to see you again in future.”- Nur Farhani bt Mohamad Shaiedi, UIA, PJ.

“Program ini sangat sesuai dan bagus. Selepas mendengar ceramah En. Osman, saya berasa sangat bersemangat untuk mencapai kejayaan walaupun pernah mengalami kegagalan sebelum ini. Cara En. Osman sangat bagus dalam menyampaikan ceramah beliau. Tahniah dan terima kasih.”- Siti Nuratrina bt Azman, UIA, PJ.

UIA PJ

“Saya rasa amat bertuah dapat mengikuti program ini. Cara penyampaian En. Osman lain dari yang lain. Dari pagi sampai petang, langsung tak mengantuk. Asyik ketawa je dan paling penting, banyak ilmu baru yang saya dapat. Saya harap saya akan dapat mengikuti program oleh En.Osman pada masa akan datang.”- Wan Nur Amalina Wan A. Latif, UIA, PJ.

“Cute sungguh En. Osman. Itu merupakan tarikan semulajadi yang ada pada beliau. Ditambah lagi dengan sikapnya yang kelakar, menyerikan lagi ceramah motivasi beliau. Tidak hairan lah sekiranya ceramah beliau menarik perhatian ramai peserta.”- Ahmad Fahmi b Zulkefli, UIA, PJ.

“Saya suka apa yang disampaikan oleh En. Osman. Saya baru menyedari apa yang saya nak sebelum ini. Tips-tips yang diberikan amat berkesan dan berguna. Memberi kesan yang mendalam dalam diri. InsyaAllah, saya akan tingkatkan diri saya melalui tips-tips yang diberikan. Thank you so much.”- Fatin bt Mohamad Rahimi, UIA, PJ.

“En. Osman Affan is the best motivator. I respect him, the way he motivate and consult people. The presentation in interesting and fascinating. Keep up!.”- Chut Kartika bt Badrolhisham, UIA, PJ.

“Best giler program ini! The best talk ever!.”- Fatin Afiqah bt Zainudin, UIA, PJ.

“Jujur saya banyak mengikuti program motivasi tidak kira anjuran luar ataupun pihak sekolah/universiti tapi program ini yang paling menarik dan sesuai untuk semua golongan. Motivasinya memang ceria dan tidak membosankan. Harap En. Osman datang lagi ke UIA, PJ kerana semua orang patut mengikutinya.”- Amal Nabilah bt Shamsudin, UIA, PJ.

“En. Osman, saya sangat teruja dengan cara penyampaian encik. Diharap dapat datang lagi di UIA dan doakan kejayaan kami.”- Munirah bt Roslan, UIA, PJ.

“Tahniah kerana dapat merancang program yang hebat seperti ini. Saya amat kagum dengan cara penyampaian En. Osman Affan. Penyampaiannya memberi kesan kepada diri saya bahawa saya ada kelebihan seperti orang lain malah mungkin lebih. Saya rasa lebih berkeyakinan. Terima kasih banyak-banyak.”- Nurul Izzati bt Rafaai, UIA, PJ.

“My 1st impression, I thought it was something that very boring but then, I realized that it was actually a great camp that have improved my self-esteem, open my mind and become more optimistic.”- Anati Amirah bt Kamarudin, UIA, PJ.

“Keseluruhannya menarik ditambah dengan info yang bernas. Saya banyak belajar benda baru dalam program ini. Penyampaiannya amat bagus. Saya harap program ini akan meningkatkan pencapaian dalam pelajaran. Terima kasih kepada Encik Osman atas segala ilmu yang disampaikan.”- Nur Eliza Adira bt Hartono, UIA, PJ.

“Pertama kali dapat tahu ada program motivasi, ingatkan ia akan membosankan dan membazir masa tapi semua sangkaan itu salah bile Bro Osman bagi motivasi. Bagus dan best sangat. Harap sangat program ini boleh diadakan lagi.” – Faezah bt Muhammad, UIA, PJ.

“Program yang bagus dan mantap. Bukan senang nak jumpa program lagu ni. Payah nak cari. Ianya amat membantu dan sangat berkesan. Sat ja dah jadi semangat. Harap dapat jalankan selalu program seperti ini.”- Ahmad Shafiq b Mohd Zaibidi, UIA, PJ.

“Program ini ibarat bahan bakar yang telah membakar semangat saya untuk terus berusaha. Saya enjoy dan seronok. Saya sangat bersyukur kerana berpeluang hadiri program ini.” – Ibrahim b Mat Sukri, UIA, PJ.

UIA PJ

“Program ini amat menarik dan gempaq. Memang tak rasa rugi walaupun habiskan full day program. En Osman berjaya menanamkan satu perasaan yakin dikalangan semua pelajar. Hope we’ll meet again. Chaiyok Encik Osman.”- Mohamed Afiq b Mohamed Yusof, UIA, PJ.

“This program is really perfect and outrageous. It gives me a lot of information on styles and technique to memorize and study well. I wish I could have more slots and this program should be expanded to all Malaysian. Nothing can be expressed except a word ‘PERFECT”.” – Umarul Haziq b Abdul Razak, UIA, PJ.

“Program yang amat bagus. Terlalu bagus. Tidak pernah ada satu saat pun yang saya ketinggalan. Ucapan yang menarik dan telah memberikan kesan yang besar dalam hidup saya. Terima kasih Encik Osman.” – Aminul Hakim b Sofian Sauri, UIA, PJ.

“Program yang sangat lain daripada yang lain. Peserta dapat mengenali diri dengan lebih dalam serta keluar dari kepompong yang menyekat impian. Program ini juga membantu dalam memperbaiki gaya belajar agar lebih mudah mendalami ilmu. Tahniah dan semoga Cikgu Osman terus maju dan dapat berkongsi lebih lagi ilmu dengan peserta. Akhirnya saya kenal diri sendiri.”- Mohd Fairul Syafiq b harun, UIA, PJ.

“Alhamdulillah. Saya amat tertarik dengan program ini. Banyak perkara yang harus dipecahkan oleh otak hamba yang lemah ini. Jazakallah kerana membuat saya kembali sedar tugas saya untuk agama dan keluarga. InsyaAllah, saya berazam untuk mampu bercakap lebih baik dari En. Osman.”- Muhammad Muaz Zulkhairi, UIA, PJ.

“Beliau telah berjaya mengubah mentaliti dan personaliti saya kearah cemerlang. Saya berasa sangat gembira dan berterima kasih kepadanya. Saya doakan beliau berjaya didunia dan akhirat.” – Mohd. Fakhrul Radzi b Mamat, UIA, PJ.

“Saya akui saya seorang sombong dan ego. Belum pernah ada motivator yang mampu melunakkan ego saya selama ini. Setelah beberapa ketika dalam program Abg, terasa jiwa dan minda saya seperti diberi nafas baru. Tahniah tuan penglipur lara, tuan memang hebat.”- Dr Ir Inamul Hasan, UIA, PJ.

“Suka sangat Brother Osman. He’s a funny motivator and all his activities are interesting. All the best for you brother.” Noor Haffizah bt Mohd Isa, UIA, PJ.

“Program motivasi ini berjaya membuka mata saya bahawa setiap seorang mempunyai bakat yang terpendam yang perlu ditajamkan dengan kemahiran. Ini amat berguna untuk setiap pelajar yang mahu berjaya dalam hidup.”- Fadhilah Hani bt Ishak, UIA, PJ.

“Cara kendalian amat menarik. Kan ke bagus kalau semua pensyarah sama macam Encik Osman? Saya berharap agar dapat menghadiri ceramah seperti ni lagi.”- Lina Ishak, UIA, PJ.

“It feels like talking to a friend who has the ability to reveal our true hidden in us.Thanks! This is my second time attending this course and I found it more funnier and interesting than before.”- Ainun Munira bt Ahmad, UIA, PJ.

“Program yang menyedarkan peserta tentang potensi diri yang terselindung. En Osman memahami ragam peserta dan mampu menyediakan penerangan yang menarik tumpuan. Jadi adalah tidak merugikan menghadiri program seperti ini lagi.”- Nur Raihanah bt A. Rahman, UIA, PJ.

“It’s awesome! I love it and will continue to attend this program. It really do relief my stress in studies. Thanks. Really appreciate it.”- Nurul Fareeza Suhaimi, UIA, PJ.

“This program is superb. Lots of inputs which I had obtained throughout this one whole day. Mr Osman Affan, you really are amazing and thanks for all those fun and easy learning techniques. Hope the success will be in my hand and yours.”- Anis Ismail, UIA, PJ.

“Alhamdulillah, dah lama saya tidak menghadiri program motivasi and this is the best ever. Thank you for giving me a new spirit.”- Nurul Akmal, UIA, PJ.

“Satu program yang sangat bagus dan berkesan. Sebelum ini saya tercari-cari teknik belajar yang sesuai dengan diri saya dan melalui program ini baru saya sedar teknik yang sesuai dengan saya.PERFECT!.”- Fatimah Zahra bt Mohamed Shukor, UIA, PJ.

“Encik Osman amat mahir dalam menyampaikan satu ceramah motivasi yang menarik dan berkesan. Cara penyampaian beliau bertepatan dengan apa yang didinginkan dan dicari oleh para pelajar.”- Natsha Athirah bt Mohd Izhan, UIA, PJ.

“Encik Osman telah menyuntik semangat saya untuk lebih kuat berusaha didalam pelajaran saya. Kini saya lebih yakin dengan diri saya. Kini saya lebih yakin dengan diri saya dan confident untuk menghafal semua fakta didalam buku Bio yang tebal. Saya juga lebih mengenali cara belajar yang seharusnya saya lakukan.”- Aini Fatimah Ghazali, UIA, PJ.

Comments