SOP Penggunaan Zoom

SOP Penggunaan Zoom

Log Masuk ke dalam zoom menggunakan Zoom software. Tidak perlu login guna browser.

Kalau tengok gambar di atas, kita tak login ke dalam Zoom di dalam browser. Masukkan username dan password, dan klik sign in.

Selepas login, zoom software akan tunjukkan interface mcm di atas. Ingat, tak perlu login ke zoom dalam browser.

Untuk mulakan private meeting, click pada button Start with Video.

Selepas dah connected, dia akan keluar default screen macam di atas.

Kita perlu dapatkan URL untuk client join meeting kita ini.

Caranya click pada Link Invite.

Dia akan keluar interface macam di atas. Klik pada small button kat left hand side belah bawah, tulis Copy URL.

Lepas klik, dia akan keluar status macam nie.

Boleh post link tersebut dalam messenger dan hantar pada klien.

Klien akan join meeting tersebut.

Boleh terus kan coaching macam biasa, share screen dan lain2.

Setelah habis, pastikan klik End Meeting pada screen, right hand side, belah bawah….

Lepas klik, dia akan keluar interface macam nie…

Klik End Meeting For All…

Meeting ended dan akan kembali ke default screen…

Nak start meeting baru, boleh guna Start with video sekali lagi…

Untuk klien, selepas bagi link, minta mereka klik pada zoom launcher, iaitu software yang akan mereka download automatic. Hanya perlu buat sekali sahaja. selepas itu, just bagi link dan software automatic buka.

 

Comments are closed.