Tingkatkan Kebolehan Belajar

“Aku tak boleh belajar lagi la, umur aku dah meningkat…. otak dah tepu….”
“Aku masa kecik-kecik dulu, belajar apa-apa pun senang. Sekarang dah besar ni, susah sikit la…”
“Susah la nak ingat benda baru ni. Dalam kepala aku ni dah banyak benda yang aku kena ingat, mana boleh masuk lagi.”
Tentu anda biasa mendengar ucapan-ucapan sebegini. Benarkah, semakin kita lanjut usia, semakin susah kita hendak belajar sesuatu?? ….. Mungkin…. mungkin susah jika kita sendiri percaya yang perkara itu susah.
Ada dua perkara asas yang ingin saya kongsikan. Pertama, semakin banyak kita belajar, semakin meningkat kebolehan kita untuk belajar. Maksudnya, setiap perkara baru yang kita pelajari, menambahkan lagi kebolehan kita untuk memahami sesuatu yang lain. Jadi, semakin meningkat umur, semakin banyak kita pelajari, maka semakin bertambah kebolehan untuk belajar.
Kedua, semakin banyak kita hafal sesuatu, semakin besar kemampuan kita untuk menghafal perkara-perkara lain. Otak kita bukan macam gelas, bila diisi air, ia nanti akan penuh dan melimpah. Kalau otak kita macam gelas, tentu kepala orang-orang yang terpelajar macam professor-professor diuniversiti mempunya kepala yang besar (sebab terlalu banyak ilmu dalam kepala) 🙂
Jadi, elakkan dari menyalahkan faktor umur. Elakkan dari menyalahkan keadaan sekeliling. Daripada kita membuang masa dan tenaga mencipta alasan untuk tidak belajar perkara yang baru, lebih baik kita simpan tenaga itu untuk berfikir tentang sesuatu yang berfaedah seperti contohnya, “Bagaimana caranya mahu meningkatkan Kebolehan Belajar“?
 

Comments are closed.